• Telefoon +31 (0) 20 520 6570

Handreiking voor transitie van oude winkelmeters naar nieuwe functies

Aike Kamphuis heeft samen met NRW, IVBN en INRetail een handreiking geschreven voor de transitie van oude winkelmeters naar nieuwe functies, zoals wonen en cultuur. De publicatie is opgesteld in het kader van de Retailagenda van de minister van Economische Zaken. In de publicatie is onder meer een overzicht van de instrumenten opgenomen die gemeenten en provincies kunnen inzetten om de transitie van de winkelstructuur te begeleiden en te realiseren. Zie ook het persbericht hierover van 20 januari 2017:

‘Nederland heeft een teveel aan winkelmeters, waardoor lang niet alle winkelgebieden goed kunnen renderen. Daarom heeft minister Kamp van Economische Zaken in het kader van de Retailagenda vorig jaar het impulsteam geformeerd, dat als doel heeft te zorgen dat gemeenten en provincies het aantal winkelmeters met 20% terugdringen.

Oude detailhandelsmeters moeten plaats maken voor andere functies, zoals wonen en cultuur. Maar hoe kom je tot een keuze? Welke instrumenten kunnen worden ingezet en onder welke condities zijn die effectief? En hoe betrek je alle betrokken partijen bij de transitie?

Om gemeenten en provincies een handreiking te bieden om deze vragen beantwoorden en de juiste keuzes te maken, hebben NRW, IVBN en INRetail deze publicatie uitgebracht.

Het bevat een checklist om de positie van een winkelgebied te bepalen, zowel in relatie tot de andere winkelgebieden binnen de gemeente als in de regio. Aan de hand van een stroomschema kan vervolgens worden bepaald of de winkelfunctie versterkt of getransformeerd moet worden. Daarbij wordt ook het proces beschreven dat de gemeente met alle stakeholders, waaronder ondernemers, eigenaren, bewoners en consumenten kan doorlopen.

Ten slotte biedt de publicatie een compleet overzicht van de instrumenten die gemeenten en provincies kunnen inzetten om transitie van de winkelstructuur te begeleiden en te realiseren.

De komende maanden gaat het impulsteam met pilotgemeenten aan de slag om de eerste stappen te zetten op weg naar vitale winkelgebieden.’

Comments are closed.